joi, 16 octombrie 2014

PAINE DE CASA - WORLD BREAD DAY




  Astazi este ZIUA MONDIALA A PAINII   si COSMIN SI DAIANA ne-a propus un proiect interesant si foarte frumos in acelasi timp .
   Lista celorlalti  participanti o veti gasi dedesupt ,la sfarsitul postarii.
   Postarea o puteti gasi de asemenea si  alaturi de alte retete internationale la http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014 pana la sfarsitul lunii .
   Si acestea fiind spuse va prezint reteta :))))

INGREDIENTE


-1 kg faina pentru facut paine
-550-650 ml apa rece(depinde de faina )
- 18 g sare
-5-10 g drojdie de bere



MODUL DE PREPARARE

Prima faza :

  Intr-un lighian pune faina si apa ( nu toata ,lasa putin ,faina iti va "spune " pe masura ce framanti ,daca mai este nevoie  de apa ) .Incepe sa framanti  ,in asa fel  faina se hidrateaza .Daca vezi ca masa e prea dura mai adauga apa .Daca vezi ca ai pus prea multa apa mai adauga faina.Ideal este sa pui putin cate putin.Cand vezi ca s-a incorporat toata faina ,poti incepe sa framanti pe masa de lucru ,avand grija sa ai faina astfel incat sa nu se lipeasca .Cand vezi ca nu se mai lipeste de maini poti incepe sa framanti oxigenand astfel aluatul ...Framanta 10 minute si lasa-l se se "odihneasca " acoprtindu-l cu lighianul alte 10 minute .Repeta aceasta procedura de 2 -3 ori , vei vedea ca aluatul se transforma si devine  mult mai elastic..vezi foto

.





  Acum adauga drojdia,adauga  putina apa astfel incat o ajuti sa se dizolove  ...Vezi foto

  Incepe din nou sa framanti ,nu te speria ca este prea multa apa ,pentru ca aluatul o va absoarbe pe masura ce framanti .Framanta 5 minute si las-o din nou in repaus pentru 10 minute ,acoperita cu lighianul.Vezi foto

  Framant-o din nou 10 minute .Pana cand vezi ca aluatul nu se leaga de maini si devine uniform .Daca vezi ca este nevoie lasa-l sa se mai odihneasca 10 minute si pe urma framanta-l din nou.


A doua faza :


  Lasa acum aluatul acoperit cu un prosop de bucatarie de bumbac  umed ,timp de o ora la un loc fara curenti de aer si calduros .
  Dupa o ora ...

  Dupa cum vezi,si-a dublat volumul
  Acum imparti aluatul in doua parti .Fiecare parte in o luam si  formam o "minge ",dubland  inspre centru toate partie ,formand astfel 2 paini.Pune partea "urata " in jos .Vezi foto


  Acopera din nou cu prosopul de bumbac umed si lasa la dospit painile,timp de 5 ore .
  Pune cuptorul la 230 de grade si cu o jumatate de ora inainte de a  pune painea ,pune piatra firestone .
  Cand e ora de a pune painea la cuptor ..avand grija sa nu o manipulezi foarte mult ,intoarce-o cu partea "urata" in sus ,stropeste-o cu apa si bag-o la cuptor pentru aproximativ 40 -50 de minute.Depinde de cuptor.Cum al meu e mai puternic a trebuit sa cobor temperatura de la 230 la 200 de grade.



POFTA BUNA !!!!!!!!!


1. DAIANA SI COSMIN -  SIMPLU SI BUN
2.DIA DARIA -RETETELE MELE DRAGI
3.IULIANA MIU -BUCATE AROMATE
4.CLAUDIA VASILACHE -LECTURI SI AROME
5.IULIANA FLORENTINA AVRAM -RETETE FEL DE FEL -
6.DIANA DUCA -DISTURBINGLY DELICIOUS
7.ALEXANDRA BUGNARI -GUSTOLANDIA
8.ALICE CIOBANU -TARA BUCATELOR
9.CERASELA-SAFRON AND DATES
10.MONICA -MONYA' S
11.DIDI - FOOD DESIGN
12.SIMONACALLAS - COFETAR DE OCAZIE
13.MIHAELA APOSTU -PASIUNILE MIHAELEI
14.SIMONA PATRAS -SIMONA'S
15.ANDREA DENISA -DEA'S CAKES
16.LACRIMIOARA MIHAELA -http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/2014/10/paine-cu-cartofi-world-bread-day.html

5 comentarii:

  1. Arata felicios. Ce dor ne este de painea rotunda si mare care o feliezi si o savurezi.ohh cu baghetele nu ne obisnuim haha
    Foarte buna postarea f bine explicata reteta. Am vazut ca difera un pic modul de incorporare a drojdiei dar in rest destul de familiar. A iesit o paine fantastica.
    Salutari.ah..te am gasit prin intermediul la Cuina amb menestra...
    Pup

    RăspundețiȘtergere